Keurmerken voor webshops schieten als paddenstoelen uit de grond. Elke zichzelf respecterende webwinkel heeft een keurmerk. Als consument ga je ervan uit wanneer je winkelt bij een webshop met keurmerk, dat je dan verstandig bezig bent. Maar is dat wel zo?

'Webshops gebruiken een keurmerk, omdat van keurmerken bekend is dat ze een kwaliteit vergrotende waarde hebben. De consument let op keurmerken en het wekt vertrouwen op' aldus Ank van Heeringen, jurist bij de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie.

De eigenaren van keurmerken zijn zich bewust van hun vertrouwenwekkende imago, maar doen lang niet altijd alles wat nodig is, om dit vertrouwen waar te maken. Webwinkels verzinnen bijvoorbeeld allerlei rare voorwaarden die in strijd zijn met de wet, maar de keurmerken controleren deze niet altijd.

Volgens Ank van Heeringen is het zo slecht gesteld met de duidelijkheid rondom keurmerken, omdat iedereen een keurmerk kan beginnen. Er zitten geen wettelijke verplichtingen aan een keurmerk. Zie ook het betreffende item in Tros Radar

Op de website van ConsuWijzer kunt u zien welke webwinkelkeurmerken bij ConsuWijzer zijn aangesloten. Deze keurmerken zijn aan grondig onderzoek onderworpen en in ieder geval betrouwbaar.